Що робити, якщо близька людина п'є?

Що робити, якщо близька людина п'є?

Не варто вважати, що алкоголізм приходить у життя людини через його низький статус у соціальному плані або через слабкість духу і сили волі. Практика вже давно показує протилежне. Серед алкозалежних можна зустріти багато освічених і ерудованих людей, а також людей з достатком, пристрасть до спиртних напоїв у яких розвинулося зовсім з інших причин. Проте що робити, якщо близька людина п’є? Яким чином можна надати йому правильну допомогу? Особливо, якщо він сам цього не хоче. Медичний центр «Еверест» допомагає залежним позбавитися згубної звички, будь то алкоголізм, наркоманія, ігроманія або будь-яка інша форма залежності. Професійні та кваліфіковані лікарі допоможуть не лише з проявами абстинентного синдрому, а й повністю вилікувати від згубної пристрасті та повернути хворому правильний та здоровий спосіб життя.

Як допомогти алкоголіку та чого не варто робити?

Багато людей, у сім’ях яких є п’ють, перебувають у стані незнання. Невідання того, що робити, коли близька людина п’є, як при цьому не створити співзалежних відносин через спроби контролювати поведінку алкоголіка. Проблема в тому, що вся ситуація, що склалася, зачіпає не тільки його життя, а й життя його сім’ї, рідних і близьких людей, друзів, колег. Дуже часто дружини або інші члени сім’ї роблять великі помилки, вважаючи, що допомагають. Однак, за фактом лише посилюють ситуацію, бо алкогольна залежність алкоголіка. Про які ж помилки йдеться? Варто виділити найпоширеніші:

  • Надмірна опіка. Якщо близька людина алкоголік, точно не варто оточувати його великою турботою та опікою, намагаючись вирішити будь-яку проблему. Через подібну вашу поведінку він може почати вважати себе неспроможним. А це точно не допоможе в ситуації, що склалася.
  • У жодному разі не беріть на себе відповідальність за дії близької людини. Це може свідчити про мовчазну згоду з ним у його поведінці.
  • Не приховуйте від оточення свій стан та проблеми життя з алкоголіком, адже за наявності таємниць та брехні у залежного може скластися думка, що все гаразд і не варто замислюватися про свою поведінку та зловживання алкоголем. Багато хто точно також не знає, як допомогти питущій людині і навіть вважають, що вони віч-на-віч із ситуацією.
  • Прагнення за будь-яку ціну уникати конфліктних ситуацій також не варіант у сім’ї алкоголіка. Не давайте привід думати, що ви дозволите погано себе ставитися і навіть витирати об себе ноги.
  • Не звинувачуйте людину в алкоголізмі. До того ж, вже давно доведено, що алкоголізм ніяк не пов’язаний зі слабкістю духу, а є справжнісінькою хворобою.
  • Так само не варто зациклюватися і на самозвинуваченні. Все, що робить інша людина – це лише її рішення. Дайте йому це зрозуміти.

Як допомогти людині кинути пити правильно?

Якщо ви вирішили серйозно розібратися з тим, як допомогти алкоголіку кинути пити, слід приймати правильні рішення та діяти так, як описано нижче:

  • Насамперед потрібно усвідомити реальність, яка перед вами. Так, це може бути справді нелегко. Але й спроба вдавати, що все добре, коли це не так, далеко не найкращий варіант. Заплющуючи очі на правду, ви не зможете нічого навіть почати міняти. Не говорячи вже про одужання близького від алкоголізму.
  • Алкоголік обов’язково повинен самостійно нести відповідальність за власні вчинки (а точніше провини) і за необхідності нести покарання. Не знаєте, як допомогти людині з алкоголізмом? Відповідь проста – не давайте йому грошей на погашення боргів, не вигадуйте виправдання його поведінці.
  • Не варто залишатися з проблемою наодинці. Напевно, у алкоголіка є інші близькі люди, яким не все одно на його стан. Дійте спільно, встановіть межі, а краще поговоріть про це з самою людиною, не звинувачуючи його, але пояснюючи те, яким чином алкоголізм позначається на оточуючих і на ньому самому.
  • Не варто легко довіряти обіцянкам залежної людини. Обіцяти досить просто, а ось виконувати обіцяне – зовсім інше питання, особливо коли справа стосується пристрасті до алкоголю. Завжди керуйтеся вчинками, а не пустими словами.
  • Неодмінно слід звернутися за допомогою до кваліфікованих фахівців, які зможуть знайти шлях до вирішення будь-якої ситуації. Це найвірніший шлях, як допомогти алкоголізму позбутися пристрасті до спиртного.

Лікування алкогольної залежності в Одесі разом із клінікою «Еверест» – найкраще рішення, яке дозволить повернути вашому близькому здоровий погляд на життя та активну позицію, де не буде місця алкоголю та іншим згубним спокусам. Лікування алкоголізму в клініці разом із професійними терапевтами, наркологами та психологами дозволить не лише алкоголіку, але всьому його оточенню розпочати нове здорове життя.

Зв'яжіться з нами будь-яким зручним для Вас способом:

+38 (097) 464 97 22